Hate list – Jennifer Brown

Valerie is een redelijk gelukkige tiener, met een vriendje dat ze graag ziet en met wie ze een ‘hate list’ heeft opgesteld met daarop alle mensen – klasgenoten, leerkrachten – aan wie ze een hekel hebben. Wanneer Nick op een dag op school net die mensen neerschiet, stort Valeries wereld in elkaar. De hele school beschouwt haar als mede-aanstichter en mijdt haar, behalve één meisje, wiens leven ze – eerder per ongeluk – heeft gered.

De opbouw had anders gekund, denk ik: nu weet je vanaf bladzijde één wat er is gebeurd, en krijg je in stukken en brokken het hele verhaal maar dat zou net zo goed op de helft van het aantal pagina’s hebben kunnen gebeuren.
Dat verhaal hangt trouwens met haken en ogen aan elkaar. Ik had meer diepgang verwacht, maar er wordt voornamelijk op Valerie gefocust die nu eens wel, dan weer geen vrienden wil, die nu eens wel, dan weer niet normaal wil doen, die nu eens wel, dan weer niet overtuigd is van haar eigen onschuld.. en van voren af aan.
Het is en blijft een young adult, natuurlijk, maar de schrijfster laat het lijken of Valerie en haar Nick, die zelf al achttien was, nooit verder gingen dan een kus of hand in hand over een bospad huppelen. Of het moest zijn dat de scènes waarin hij haar ‘kietelt’, eigenlijk iets heel anders betekenen?

Hoedanook, dat – en het feit dat echt níemand doorhad wat Nick van plan was, ondanks al zijn duistere toespelingen – maakt het boek voor mij ongeloofwaardig. Jammer, want het blijft een hot topic, toch zeker in Amerika.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s