Life after life – Kate Atkinson

Ursula wordt keer op keer opnieuw geboren; keer op keer krijgt ze een nieuwe kans om iets va haar leven te maken. Ze wordt geboren in 1910 en maakt de Tweede Wereldoorlog ten volle mee, telkens op een andere manier: als echtgenote van een Duitser, als eenzame single in Londen, als belangrijke kracht bij de bommenopruimdienst tijdens de Blitz, als echtgenote van een gewelddadige man… tot Ursula de sleutel in haar handen houdt om de geschiedenis voor altijd te veranderen.

Atkinson weet haar personages bijzonder helder neer te zetten. De scenario’s volgen elkaar soms in rap tempo op, en als je – zoals ik – een maand doet over dit boek, beginnen sommige dingen door elkaar te lopen en weet je op den duur niet meer welk personage in welke versie met wie samen was of doodging of… Verwarrend dus bij momenten.
Maar fascinerend, tegelijkertijd: want wat als dit is hoe het nu echt loopt? Dat je, telkens je sterft, opnieuw geboren wordt en de geschiedenis zich herhaalt of wijzigt naargelang jouw keuzes en die van anderen? Food for thought.

4 sterren, want het is geen doorsnee verhaal dat ik snel zal vergeten.

 

Advertenties

4 gedachtes over “Life after life – Kate Atkinson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s