Een kwestie van geluk – Esther Freud

Liefdesval is zo aan mij is blijven kleven – zelfs zeven jaar na de feiten herinner ik me nog bepaalde scènes en de sfeer in dat halfverlaten Italiaanse dorpje – dat ik wel benieuwd was naar ander werk van Esther Freud. Zo kwam Een kwestie van geluk op mijn pad, waarin Freud zich opnieuw richt op een groepje tieners in de hoofdrollen. Tieners die we doorheen de loop van enkele jaren zien opgroeien tot volwassenen. Ze leren elkaar kennen op een exclusieve toneelschool, maar raken niet allemaal geselecteerd voor het afstudeerjaar. Ieder droomt ervan een grote acteur of actrice te worden, maar voor geen van hen – diploma of niet – blijkt dat zomaar evident.

In het eerste deel, waarin we kennismaken met de personages, was ik nog gecharmeerd en geïntrigeerd. Maar al na enkele bladzijden had ik door: dit is niet mijn ding. Freud maakt zelfs binnen de verschillende delen te grote sprongen door de tijd, waardoor je de personages niet geleidelijk aan ziet evolueren en ze voor mij ‘van papier’ blijven.

Zo had ik Nell bij de eerste ontmoeting in mijn hoofd zitten als een verlegen, onzeker meisje dat worstelt met haar gewicht – waar ik mezelf dus heel goed in kon herkennen – maar twee hoofdstukjes verder heeft ze al een hele resem vrienden zodat ik denk: MAAR HOE?! En hoe zit dat met haar gevoelens voor én Charlie én Dan? Daar wordt verder niks mee gedaan…
En zo vroeg ik me gedurende het hele boek wel meer dingen af, telkens er gaten vielen in de verhaallijn.

De enige reden dat ik verderlas, was om meer te weten komen over dat exclusieve wereldje van filmsterren. Maar eigenlijk heb ik niets bijgeleerd, want de clichés vliegen je om de oren: vreemdgaan, seksuele intimidatie, rondkomen met kutjobs terwijl je wacht op dé auditie, verhuizen naar Hollywood om daar je geluk te gaan beproeven en dan volledig berooid terugkeren… Het is allemaal al zo dikwijls verteld!
Het was misschien boeiender geweest als Freud zich tot één hoofdpersonage had beperkt en daar het verhaal en de andere personages had rondgeweven zodat we effectief diens evolutie en diepere ontwikkeling van nabij hadden kunnen volgen.

1 ster, want ik had het eigenlijk niet moeten uitlezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s