De slag om de Blauwbrug – A.F.Th van der Heijden (De Tandeloze Tijd #1)

Toen de lijst met 100 Blufboeken bij De Standaard werd opgesteld, moet iemand gedacht hebben: “Die gaan we eens goed liggen hebben!” door er de reeks van De Tandeloze Tijd aan toe te voegen, waardoor het totale aantal boeken op de lijst steeg tot 107 – and counting, want dhr. van der Heijden is nog volop bezig met schrijven aan vervolgboeken.

Het eerste boek van de cyclus is eigenlijk de proloog en maar net 130 pagina’s dun dus niet zo erg moeilijk om mee te beginnen. Je maakt al meteen kennis met het hoofdpersonage Albert Egberts – heerlijke naam, trouwens – die op wandel is door het langzaam ontwakende Amsterdam, op zoek naar geld voor drugs. Hij haalt herinneringen op, gaat een oude kennis opzoeken en komt eerder per ongeluk in een betoging terecht van duizenden mensen die op zoek zijn naar een uitlaatklep, net op hetzelfde moment van de kroning van de nieuwe koningin. Het jaar is 1980 en de werkloosheid en de woningnood in Nederland is hoog, vooral onder jongeren. Die 30ste april komt het op de Blauwbrug het tot een hevige strijd tussen politie-agenten en de betogers, die met stenen en verkeersborden hun tegenstanders bekogelen.

Het was pas achteraf dat ik las dat het ging om duizenden mensen en een grote brug; uit het boek kreeg ik die indruk namelijk niet (ook al werden er helikopters ingeschakeld en de politie door de massa teruggedrongen, jaja) en zag ik een klein voetgangersbrugje voor mijn geestesoog. Dus. Ik vond het niet zo’n wauw-boek, maar ik hoop dat het als proloog wel bijdraagt aan de rest van reeks, die nu op me ligt te wachten.

We zijn trouwens eindelijk over de helft van de Blufboeken-lijst; nog 53 boeken te gaan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s