Grijze zielen – Philippe Claudel

Sinds ik Het kleine meisje van meneer Linh las, wist ik dat er ooit nog wel eens een Philippe Claudel gelezen zou worden en dat heeft niet eens zo lang geduurd want daar was Grijze zielen al. Een heel ander boek dan het voorgaande, hoewel er toch ook weer rond een plot geweven wordt dat je pas laat in het boek kan ontrafelen.

In dit boek zitten heel wat personages waarvan je in het begin misschien denkt: wat doen die er allemaal toe? Maar geloof me: misschien hebben ze niets met de moord van doen, maar wel met één van de andere verhaallijnen. En dat zijn er heel wat. Eerst en vooral is er dus de moord op de tienjarige Belle. Dan is er de zelfmoord van de jonge lerares. En wat is er gebeurd met de zogezegde moordenaars van het meisje? Hoe komt het dat de onbenoemde verteller, een oude politie-inspecteur, zo verbitterd en eenzaam is geworden? Waarom moet nu, zoveel jaren na de feiten, alles opgebiecht worden?

Alles speelt zich af in een klein Frans dorpje op een boogscheut van het front van Wereldoorlog I, hoewel het oorlogsgeweld enkel het dorp binnenkomt wanneer er weeral een stroom soldaten naar het front trekt, of in de omgekeerde richting een stroom gewonden richting ziekenhuis. Dat maakt dit zeker niet tot zomaar een detectiveverhaal en plaatst de gruwelijkheden in een helderder daglicht. Daarom gebeurden de dingen zoals ze gebeurd zijn, immers.

Er waren iets te veel verhaallijnen om te volgen en (bij momenten) te ontwarren; had Claudel het anders aangepakt, rustiger, had dit een dikker en vooral diepgaander boek kunnen worden. Nu werden sommige zaken en personages te snel afgehandeld, alsof ze er niet toe deden, in de schaduw van de grotere gebeurtenissen, en dat is wel jammer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s