De aanslag – Harry Mulisch

In het middelbaar las ik De ontdekking van de hemel en hoewel ik me herinner dat ik dat best een goed boek vond, is er daar niet veel van blijven hangen. Van De aanslag vermoedde ik een saai, onpersoonlijk verhaal dat meer over de schrijfstijl dan over het verhaal zou gaan, maar oh boy hoe bevooroordeeld kan je zijn? Dit is een heel mooi verhaal over hoe de oorlog mensen verandert, en hoe je die voor de rest van je leven meedraagt.

Anton is twaalf wanneer er in zijn straat een nazi-sympathisant wordt doodgeschoten. Het is januari 1945 en de represailles zijn hard: het lijk wordt door de buren voor hun huis gesleept en voor ze iets kunnen ondernemen, komen de Duitsers aangereden. Anton ziet zijn ouders en zijn broer nooit meer terug, en zijn huis gaat in vlammen op. Hij brengt de rest van zijn jeugd bij zijn tante en nonkel door, gaat studeren, trouwt en onderweg komt hij telkens weer kleine beetjes uit het verleden tegen, puzzelstukjes tot wat er toen is gebeurd, en waarom.

Het boek zou (volgens Wikipedia) het eerste Nederlandse boek zijn waarvan wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht nadat het in 1982 werd gepubliceerd. Enkele jaren later werd het verfilmd en won een Golden Globe en een Oscar als respectievelijk beste buitenlandse en beste niet-Engelse film. Terecht één van de meesterwerken van de Nederlandstalige literatuur, me dunkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s