Dagen zonder eind – Sebastian Barry

Het verhaal heeft hier de bovenhand; het wordt geschetst binnen een weliswaar erg vaag geschiedkundig kader maar als je wil weten wat bijvoorbeeld Fort Laramie precies was en hoe de Amerikaanse burgeroorlog juist in elkaar stak (of zelfs maar wil weten wie uiteindelijk won), dan moet je vooral Wikipedia bij de hand houden. Veel bijleren over de geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika zal je hier dus niet, tenzij je het zelf gaat opzoeken.

Aan de schrijfstijl heb ik heel erg moeten wennen: het hoofdpersonage, Thomas McNulty, is een arme kerel en ik denk niet dat netjes leren spreken hoorde bij het ruige leven dat hij leidde. Als jongeman verdient hij zijn geld door zich als vrouw te verkleden en zo samen met zijn partner John Cole mijnwerkers te amuseren, tot hij in het leger gaat om de indianen te bestrijden. Na een zoveelste slachtpartij mogen ze het leger verlaten en daarbij adopteren ze een Indiaans meisje. Even lijkt het leven hen toe te lachen, maar dan breekt de volgende oorlog uit en nemen beide mannen de wapens opnieuw op.

Ondanks de grauwe achtergrond was het op zich een amusant boek, waarin liefde en opoffering en ontberingen centraal staan, en eens je gewend bent aan de schrijfstijl, leest het vlot. Zo dun als het is, gebeurt er toch heel wat in. Ik ben alvast benieuwd naar meer, want dit boek maakt deel uit van de los van elkaar staande reeks die Sebastian Barry bezig is te schrijven over zijn familiegeschiedenis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s